'Ik heb toch zo'n knappe kop....'

Gepubliceerd op 14 november 2020 om 12:47

‘Hij komt niet tot leren, hij gooit nog nét zijn boeken niet in een hoek en de pen erachteraan. Ik word soms zo moe van de frustratie die hij laat zien’, de moeder kijkt met liefde naar haar zoon, maar haar ogen stralen bezorgdheid uit.

 

Martijn verzucht al snel ‘Ik kan het gewoon niet. Dit is zo’n rotvak met al die regeltjes! Ik begrijp gewoon niet dat alle talen verschillende regels moeten hebben of überhaupt, waarom we allemaal verschillende talen moeten spreken…. Wie bedenkt zoiets! En dan kom ik bij de leerkracht en hij zegt dat ik het er gewoon in moet stampen, net als de rest van de klas dat doet’

 

Martijn vertelt me hoe hij op de basisschool leerde. Voor toetsen leerde hij amper, want hij wist de antwoorden nog uit de lessen. Hij haalde qua cijfers alleen maar 7,5 en hoger. Sinds hij op de middelbare school zit, valt het erg tegen, vertelt hij. De hoeveelheid huiswerk, alle wisselingen van lokalen en leerkrachten en dan die lessen die ineens uitvallen. Dat gesjouw met die tas en dan nog op de fiets heen en weer. Als hij thuis is, wil hij gewoon zitten en bijkomen.

Martijn is hoogbegaafd en daarmee heeft hij een heel groot talent om goed en snel te denken. Dat is hem op de basisschool al vertelt, hij begrijpt dan ook niet dat hij regelmatig onvoldoendes haalt en de talen niet goed beheerst, want ‘Ik heb toch zo’n knappe kop….’

 

Een misvatting helaas. ‘Een knappe kop’ betekent niet automatisch dat je daarmee om kan gaan en dat het tot bloei kan komen. Ook een cognitief talent zal je, net als alle andere talenten, moeten trainen. Een turnster die een goede salto kan maken, kan niet automatisch een balkoefening uitvoeren. Zij zal moeten trainen en hoe vaker zij dit onderdeel traint, hoe beter ze er in zal worden.

 

Ook als kind met cognitieve talenten, zal je dus moeten trainen in hoe je je hoofd kunt gebruiken. Want een knappe kop klinkt wel leuk, maar veel kinderen geven aan, dat het druk is daarbinnen en dat het soms moeilijk is de aandacht erbij te houden, omdat ze zoveel zien en ervaren.

 

Het vraagt dus veel geduld, training en ondersteuning van jezelf en de mensen om je heen. Net als bij de turnster!

 

Herken jij jezelf in Martijn, heb je soms de overtuiging dat het je nooit zal gaan lukken, haak je af als het tegenzit of word je boos of verdrietig. Herken jij jezelf en wil je leren om hier beter mee om te leren gaan zodat je dit talent verder kunt ontwikkelen?

 

Neem dan eens contact op mirjam@begaafdzelfstandig.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.